2022 Werkperiode

Het jaar begon goed met de oplevering van het drinkwatersysteem in Chavón-west.
Vervolgens hebben we in de zomer weer een bezoek gebracht aan El Seibo en een aantal toiletten neergezet.

In het seizoen 2022 zijn er 14 toiletten en een waterput gerealiseerd.

v2022 01Vorig jaar december ontvingen we een grote gift. In augustus hadden we tijdens ons verblijf een bezoek gebracht aan het dorpje Chavón-west (eerder hadden we al een waterinstallatie aangelegd in Chavón-oost, aan de andere zijde van de rivier) en besloten dat we daar zodra daar weer een budget voor beschikbaar was een drinkwaterinstallatie zouden aanleggen. Dus in december hebben we, begeleid vanuit Nederland, ons lokale team aan het werk gezet om dit te gaan realiseren. Op het hoogste punt van het dorpje, de plek waar de watertoren zou moeten komen, was weinig ruimte. Maar op die plek stond ook een dubbel toiletgebouw dat wij in 2016 hebben neergezet, dus daar hebben ze betonnen kolommen omheen gestort met een betonnen plaat boven het gebouwtje, zodat de watertoren nu bovenop het toiletgebouw staat. De grondwaterboring was eerder al door de provincie gemaakt, maar die zat aan de overkant van de snelweg, dus daar hebben ze met een cirkelzaag een gootje in gemaakt voor de leidingen, waarna ze het dichtgesmeerd hebben met beton.

23 januari dit jaar is de installatie opgeleverd.v2022 05

In eerste instantie was het water dat er uit die bron kwam niet goed genoeg als drinkwater, wel als huishoudwater. Dit komt vermoedelijk doordat de boring er al anderhalf jaar zat en niet gebruikt werd. Na een paar maanden gebruik voor huishoudwater bleek de put voldoende te zijn schoongetrokken dus inmiddels heeft het dorpje wel onbeperkt toegang tot schoon drinkwater.

Ook weer toiletten.

Tijdens ons verblijf hebben we 14 locaties voor toiletten geselecteerd.
Bij ons vertrek waren er 11 toiletten helemaal klaar.
Een paar weken later was alles afgerond.
De bouw van toiletten blijft nog steeds noodzakelijk.

v2022 02Lessen op de lokale opleiding installatietechniek.

Een van onze lokale teamleden is daar docent. Johan heeft daar een aantal lessen verzorgd.

Kinderwerk

We hebben dit jaar, op de zondag, één keer kinderclub gedaan.
Thema: Het Scheppingsverhaal.

v2022 03 v2022 04

De tweede zondag zouden we het hebben over de Ark van Noach. Dat viel, letterlijk, door de hevige regenval, in het water (gelukkig geen 40 dagen en 40 nachten).

v2022 06De koers voor volgend jaar + Vooruitblik

Afhankelijk van de giften die we de komende tijd krijgen willen we in Kilómetro Siete een drinkwatervoorziening aanleggen.
Met dit project krijgen ongeveer 600 mensen toegang tot schoon drinkwater. In deze gemeenschap hebben we al eerder een aantal toiletten gebouwd.

Volgend jaar gaan we ook door in Villa Guerrero en willen we een klein schooltje gaan helpen in de naastgelegen wijk Los Cajuiles. We hebben voor dat schooltje eerder al een toiletgebouw neergezet, nu willen we ze gaan helpen met een paar binnenwanden tussen de lokalen. Misschien vinden we ook komend jaar extra financieringsmogelijkheden om meer locaties te kunnen doen.

Fotoboek 2022: