2019 Waterput in Altos de Peguero en verder

De waterput in de Sloppenwijk Altos de Peguero

en verder ..

andreaskerkIn 2018 was een deel van de Zomeractie van de Andreaskerk in Putten voor de Seibo-Werkgroep voor het maken van een waterput in het gebied rond El Seibo. Samen met het sponsorgeld van wat andere sponsors was er voldoende voor de bouw van de eerste waterput.
Omdat er geen pasklaar ontwerp was, heeft Johan dat gemaakt. Dat ontwerp zijn we blijven gebruiken.

In 2019 , toen de groep aan het werk was, kwam de terugkoppeling:
Het bergdorpje Altos de Peguero, in dat gebied, heeft sinds begin augustus water! Na weken van spanning blijkt de 2 pk onderwaterpomp die we 92 meter diep in de put hebben laten zakken er geen enkele moeite mee te hebben de benodigde opvoerdruk van 11 bar te overwinnen. In slechts 35 minuten stroomde het vat van 4000 liter bovenop de watertoren vol (er is vaak maar een paar uur per dag stroom). De bewoners waren echt door het dolle heen.
Laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat het water uit de put prima geschikt is als drinkwater. Vanuit de wijde omgeving komen mensen nu water halen, vaak met ezels met een juk met watervaten. De 19e eeuw is hier blijkbaar nog niet voorbij. De bewoners van het dorpje kunnen nog steeds maar half bevatten wat er gebeurd is. Toen we tijdens ons verblijf voor het eerst water naar boven haalden veranderde het leven van deze mensen compleet.

EHBO cursus en de waterput van de Brandweer

We hadden een kaderinstructeur bij ons. Dat moet je gebruiken.
In de plaatselijke Brandweerkazerne hebben we een EHBO cursus verzorgd. Reanimeren hebben we, bij gebrek aan poppen, gedaan op een zachte Rugby bal.

Tijdens de EHBO cursus kwam aan het licht dat de grondwaterput van de brandweer niet goed werkte omdat hij niet diep genoeg was.

Twee teamleden hebben toen onder hun achterban een fundraising opgestart en het benodigde geld bij elkaar gekregen. Enige weken later is de boring gedaan. Met Succes! De brandweer is niet meer afhankelijk van de matige beschikbaarheid van leidingwater.