2020 Werkperiode

De plannen overhoop

In de zomer afreizen naar El Seibo zat er niet in. Op het laatste moment annuleerde de luchtvaartmaatschappij de tickets.
Niet omdat De Dominicaanse Republiek zelf een probleem had. Alle Coronamaatregelen waren op dat moment beëindigd ..
Het probleem was de uitbraak in de VS. 90 procent van de toeristen komt daar vandaan en de Dominicaanse Republiek zat niet te springen om een nieuwe uitbraak door toeristen uit de VS.

Maar het werk ging door ...

De waterput in de Sloppenwijk20200818 vat

Vorig jaar was het feest in het bergdorpje Altos de Peguero. Daar hebben we we een waterput gerealiseerd. 
Deze zomer wilden we, met dank aan een grote sponsor, weer een drinkwatervoorziening aanleggen in het afgelegen dorpje Chavón. Een cruciaal onderdeel daarvan is de grondwaterboring ca. 90 meter diep.
Begin augustus zijn de materialen ingekocht om in het dorpje waar we deze zomer een watervoorziening aanleggen het reservoir te gaan bouwen.
We hebben onze lokale mensen het vertrouwen gegeven om het te organiseren en hebben beetje bij beetje het geld overgemaakt.

Het was iets simpeler zijn dit jaar, want op deze locatie is er aan de rand van het dorpje een helling waar het reservoir op kan worden geplaatst, zodat we geen hoge toren hoefden te bouwen.Het waterproject is ongeveer 15 kilometer buiten de stad, in het oostelijke gedeelte van het dorpje Chavón, nog net binnen de provincie El Seibo.Ongeveer 600 mensen hebben nu permanent toegang tot veilig drinkwater.
Er is leidingwerk aangelegd door het hele dorp, dat vrij uitgestrekt ligt. Zie verder ....

v2020 toilet 1Natuurlijk zijn er ook toiletten gebouwd..

Een zestal putten was, als voorbereiding op onze komst, al uitgegraven. Putten van 2 meter diep. Best wel gevaarlijk in een kinderrijke omgeving. Nadat de waterinsallatie gereed was. in augustus, hebben we geldgestuurd om 6 toiletten te realiseren.
Uiteindelijk zijn dat er 8 geworden.

3 oktober is Johan, voor een krappe 2 weken, naar El Seibo gegaan voor begeleiding van de rest van de bouw en een rondje langs de projecten van vorig jaar.

Tijdens dit verblijf zijn nog 15 toiletten extra in Villa Guererro gerealiseerd waarmee het totaal van 2020 op 23 komt.  Zie verder ....

De waterinstallaties van de brandweer en die in Altos de Peguero functionerennog uitstekend.

v2020 toilet 2 v2020 toilet 320201008 6

Op de valreep: Nog een waterinstallatie

In het dorpje Kilómetro Ocho, ook in de regio El Seibo, had de overheid al een boring gedaan voor een waterinstallatie.
Er was geen geld voor de afbouw en het zou jammer zijn als de boring voor niets gedaan was.

We hadden inmiddels al een behoorlijk sponsorbedrag binnen. Onze mensen zijn aan de slag gegaan.
De wervelwinden.  Rond de jaarwisseling lijkt het af te zijn.   Zie verder ....

Fotoboek 2020:

Kilométro Ocho: