2013 Werkperiode

team2013

Een terugblik op de reis.

Na een seizoen van actievoeren en fundraising vertrokken we met z’n zevenen maandag 29 juli vanaf Schiphol om te gaan bouwen en op 17 augustus waren we weer terug.

 

Waar zijn we mee aan de slag geweest

We hebben, ondanks de wat kleinere groep, behoorlijk wat kunnen doen.

 

Herstel van de muur

We hebben de schade aan de muur hersteld en gelijk een afwatering gemaakt die een soortgelijke schade in de toekomst moet voorkomen. We hebben heel wat stenen en emmertjes cement en beton de lange helling af moeten sjouwen.

 

 

De trap

Op de valreep hebben we de geplande betonnen trap, voor de extra etage op de school, af gekregen. Het scheelde niet veel. Het herstel van de muur heeft meer tijd gekost dan we gehoopt hadden. We hebben nu een basis voor een 2e etage op dit lokalenblok.

KinderwerkOok dit jaar hadden we, op bouwdagen, in de ochtend een kinderprogramma. Elke dag waren er zo’n 50 kinderen die zich uitstekend hebben vermaakt.

 

 

De herbouw van de kerk

De nieuwe kerk is half op hoogte. De bouw, die het gouvernement verplicht op zich moest nemen, ligt stil. Net als veel andere bouwwerken in de provincie. De gouverneur heeft de provincie bijna failliet gespeeld. Mondjesmaat worden er weer een aantal zaken opgestart. Het concilie waar we mee samen werken in El Seibo zit er overigens bovenop. De steun uit die hoek is goud waard. We hopen de komende maanden positiever nieuws te kunnen brengen.

Het medisch centrum

Omdat de lokale gezondheidsorganisatie de gedane toezeggingen nog niet kan waarmaken, hebben we nog even geen verdere uitbouw gedaan. Het is zinloos om te bouwen als het niet gebruikt wordt. De ruimten die klaar zijn worden overigens regelmatig voor andere doeleinden gebruikt.

De school: De school draait nog steeds op dezelfde capaciteit door.

Opleiding van Dulce María:

De, door ons gefinancierde, opleiding van Dulce María tot volwaardig schoolleidster gaat voorspoedig door. We verwachten dat ze over 2 jaar helemaal klaar is.

De sloppenwijk

Ook deze keer hebben we met de groep weer een “rondje sloppenwijk” gedaan. Het valt op dat er ieder jaar weer een aantal golfplaatwoninkjes cq. krotten zijn vervangen door stenen huisjes. Er blijven er overigens nog genoeg over. De rivier achter de sloppenwijk is nog smerig als altijd. Die is vuilnisstort, riool en wasplaats tegelijk, waardoor veel kinderen met allerlei parasieten bij zich dragen die ze bij het zwemmen oplopen.

Ziekte en ongelukjes

Naast de standaard schaafplekken en verwondingen zijn we één keer bij de artsenpost geweest omdat een teamlid een infectie had opgelopen.

Een fotoimpressie: